1 Μαΐ 2015

Οι ψευτοδημοσκοπήσεις για τη δραχμή και η προσφυγή στο δημοψήφισμα


Του Θεόδωρου Κατσανέβα
Έχει ειπωθεί από τον Ντισραέλι ότι «υπάρχουν ψεύτες, μεγάλοι ψεύτες και  στατιστικές». Οι σύγχρονοι δημοσκόποι στην προσπάθειά τους να βγάλουν το ψωμί τους, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με βάση το παραπάνω αξίωμα. Έτσι, τελευταία μας βομβαρδίζουν με δημοσκοπήσεις που δήθεν συμπεραίνουν πως  η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται με την παραμονή μας στην κόλαση της ευρωζώνης.Στη ναυαρχίδα του κατεστημένου, στο Βήμα της Κυριακής 26/4/15, δημοσιεύτηκε τελευταία παρόμοια δημοσκόπηση της εταιρίας  ΚΑΠΑ Research όπου μεταξύ άλλων ευρημάτων,  υποτίθεται ότι το 72,9%  επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ! Πρόκειται προφανώς για χοντρό ψέμα αφού η «καλή» εφημερίδα, εκτός των άλλων, δε μας λέει επακριβώς πως τέθηκε το σχετικό ερώτημα. Αν το ερώτημα όπως γράφηκε ήταν, «θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ;», τότε ακόμα και εγώ θα απαντούσα ναι και η θετική μου απάντηση θα καταγραφόταν υπέρ της παραμονής μας στην ευρωζώνη!

Είναι  λυσσαλέα η προσπάθεια του εξωνημένου και υποταγμένου στο Βερολίνο εγχώριου κατεστημένου να πείσει πως  η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Ακόμα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  σε σχετική δημοσκόπηση του που παρουσιάστηκε στον Sky από τον καθηγητή Μαραντζίδη και τη Σία Κοσιώνη, υπήρξε ανάλογο συμπέρασμα με αυτό του Βήματος. Τουλάχιστον εκεί αναφέρθηκαν στο σχετικό ερώτημα που δεν ήταν άλλο από το παραπλανητικό «φοβάστε ότι θα υπάρξει έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη;». Είναι φυσικό οι περισσότεροι να απαντούν αυθόρμητα ναι, θεωρώντας ότι η πραγματική ερώτηση δεν είναι ο φόβος για τη μετάβαση στη δραχμή, αλλά ότι θεωρούν πως υπάρχει μια τέτοια προοπτική.
Στην παρουσίαση στον Sky που παρακολούθησα τυχαία, αφού συνειδητά αποφεύγω την τηλεοπτική δηλητηρίαση, τόσο η κα Κοσιώνη όσο και ο κ. Μαραντζίδης συμπέραναν ότι ο φόβος για την έξοδο από το ευρώ είναι μεγάλος και διαρκώς διευρύνεται. Δεν είπαν δηλ. ότι η πλειοψηφία φοβάται τη δραχμή αλλά ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες «φοβούνται» ή ότι θεωρούν την έξοδο από το ευρώ πολύ πιθανή. Αλλά η εντύπωση που έμεινε να αιωρείται είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία φοβάται τη δραχμή!
Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όταν πριν από ενάμισι περίπου χρόνο η εταιρεία Public Issue σε δημοσκόπηση της για τον Sky έδωσε αποτελέσματα ισοψηφίας περίπου των ερωτηθέντων ανάμεσα στους υποστηρικτές του ευρώ και της δραχμής, τότε αμέσως απολύθηκε, προς γνώση και συμμόρφωση όλων των δημοσκόπων που καταλήγουν σε συμπεράσματα που ενοχλούν το κατεστημένο.
Οι ψευτοδημοσκόποι, αυτοί που έδωσαν στον Στάυρο Θεοδωράκη ποσοστά της τάξης του 15% την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε το Μπομπολικό Ποτάμι του, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη κατά πως συμφέρει στο κατεστημένο. Δεν τολμούν να θέσουν ευθέως ένα  ερώτημα του τύπου «σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ψηφίζατε υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ ή για τη μετάβασή μας στη δραχμή;». Πρόσφατες μυστικές δημοσκοπήσεις διεθνών εταιρειών όπως της Gallop,δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονται το ευρώ και θα προτιμούσαν την επιστροφή στη δραχμή, όπως είναι λογικό ύστερα από 6-7 συνεχόμενα χρόνια ατέλειωτου πόνου, φτώχειας, ανεργίας και υποτέλειας.
Βέβαια ο μέσος πολίτης είναι ευεπίφορος στο βομβαρδισμό ανεξέλεγκτων ψεμάτων και παράλογου φόβου από στημένες πληροφορίες σύμφωνα με το Γκεμπελικό δόγμα «πες ψέματα όλο και κάτι θα μείνει». Αν πχ κάποιοι συστηματικά βομβαρδίσουν την κοινή γνώμη με την εξωφρενικά ψεύτικη και παράλογη πληροφορία ότι, τα ελληνικά φασόλια περιέχουν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες ( ! ), είναι φυσικό οι καταναλωτές να φοβούνται να τα αγοράσουν. Κάτι ανάλογο, γίνεται και με τον ανελέητο βομβαρδισμό της κοινής γνώμης  ενάντια στο εθνικό μας νόμισμα.
Παρ’ όλα αυτά, αν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα με άμεσο ή έμμεσο ερώτημα για την επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή εθνικό νόμισμα, υπήρχε ίση μεταχείριση των δύο απόψεων από τα κεντρικά ΜΜΕ, είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 60-80% των πολιτών, θα συμφωνούσε με τις απόψεις μας.  Κι’ αυτό γιατί θα απαντούσαμε σε όλες τις εξωφρενικά παράλογες και φοβιστικές αιτιάσεις ενάντια στη δραχμή με λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα.
Θα υπενθυμίζαμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε τώρα μέσα στην κόλαση του ευρώ. α αποδεικνύαμε ότι, το σκληρό ευρώ και η πολιτική της ακραίας λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο με σκοπό την κατάκτηση της Ευρώπης, εξηγεί γιατί η ευρωζώνη και ειδικότερα οι χώρες του νότου παραπαίουν ή βουλιάζουν, την ίδια ώρα που οι περισσότερες χώρες διεθνώς, αναπτύσσονται  ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά. Και θα καταστούσαμε σαφές ότι, η παραμονή μας στην ευρωζώνη, σημαίνει  συνέχιση της παραμονής μας στην κόλαση του Μνημονίου. Γιατί το ευρώ και το Μνημόνιο είναι αυτοκόλλητοι Σιαμαίοι αδερφοί.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η άποψη της μετάβασης στο εθνικό μας νόμισμα δεν έχει σχεδόν καμιά υποστηρικτική φωνή  ακόμα και στα περιφερειακά ΜΜΕ. Ο μονομερής βομβαρδισμός της κοινής γνώμης ενάντια στη δήθεν  καταστροφή που θα επιφέρει η έξοδος από το ευρώ, γίνεται σε βαθμό υστερίας και χωρίς αντίλογο.  Οι υποστηρικτές του εθνικού νομίσματος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν αναγκαστικά, αναμένοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο κάνουμε και εμείς.
Όπως έχουμε δηλώσει και προεκλογικά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανατρέψει το μνημόνιο μέσα στο ευρώ, κάτι που για εμάς είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, θα τον στηρίζουμε. Αν κάνει το αντίθετο, αν ο επιλεγόμενος έντιμος συμβιβασμός σημαίνει υποχώρηση από κόκκινες γραμμές όπως η μείωση των μισθών, των συντάξεων, πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, εκποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας όπως πχ. η ΔΕΗ  κλπ, τότε θα πρόκειται για «κολοτούμπα» που πολύ δύσκολα θα γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό και από εμάς.
Πιστεύουμε και το υποστηρίζουμε  δημόσια ότι, ο Αλέξης Τσίπρας με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει κάτι τέτοιο. Και τότε θα έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τις επιλογές του μέλλοντός του, με την προϋπόθεση, το τονίζουμε και πάλι, ότι θα έχει επαρκή και ισότιμη πληροφόρηση και για τις δυο απόψεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: