29 Σεπ 2016

Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάννης


Ερντογάν: Επιζήμια για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάννης


 
Θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάννης θέτει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας στην 27η Σύνοδο των Μουχτάρηδων άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών και το 1923 μας έπεισαν στη Λωζάννη. Τα νησιά στο Αιγαίο που αν φωνάξεις από απέναντι ακούγεσαι, εμείς στη Λωζάννη τα δώσαμε στους Έλληνες. Ορισμένοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη Λωζάννη ως νίκη. Είναι αυτό νίκη; Αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Επειδή εκείνοι δεν μπόρεσαν να αποδώσουν δικαιοσύνη , γι' αυτό εμείς βιώνουμε σήμερα προβλήματα».
Επίσης ο Ερντογάν ανέφερε για τη Συνθήκη της Λωζάννης:
«Σήμερα είναι η 93η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης που συνιστά το ιδρυτικό έγγραφο της Δημοκρατίας μας. Η νίκη, που επετεύχθη με την πίστη, το θάρρος και τη θυσία του ιερού έθνους μας καταχωρήθηκε στο πεδίο της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η συνθήκη αυτή έχει θέση τίτλου ιδιοκτησίας του νεοσυσταθέντος κράτους μας. Το περιεχόμενο της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή η αξία των θεμελιωδών αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας και κυρίως η εθνική βούληση και η δημοκρατία, γίνεται σήμερα πολύ καλύτερα κατανοητή.
Το ιερό έθνος μας έδειξε ακόμη μια φορά ότι θα απαντήσει με αλληλεγγύγη και ενότητα με το πνεύμα αγώνα επελυθέρωσης απέναντι σε κάθε είδους πραξικοπηματική απόπειρα. (..)
Μέσα στα 93 έτη που πέρασαν η Τουρκική Δημοκρατία, που κατέστη η 6η  μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η 17η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, προχωρά ακάθεκτη στην πραγματοποίηση των στόχων για το 2023, και στο όραμα για το 2053 και το 2071.
Με τις σκέψεις αυτές κατά την 93η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάννης τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της δημοκρατίας μας Μουσταφά Κεμάλ και όλων των ανδρών του κράτους που ήταν οι αρχιτέκτονες της συνθήκης».
Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό  με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.

«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Η Συνθήκη της Λωζάννης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον τελευταίο σουλτάνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

Τι απαντά η Αθήνα

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό» τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Αγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα 'γκρίζων Ζωνών'».
» Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το 'κλείσιμο' του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.
» Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας:
«Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας - ΝΑΤΟ είναι παράγοντας 'ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή', τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: